DVD Select
Image default
Dienstverlening

Het fijne van isolatieglas voor elke woning

Wanneer wij in huis zitten genieten wij van de gelegenheid om naar buiten te kunnen kijken. Wanneer er geen zonlicht binnendringt in de woning kan dit nadelige gevolgen hebben voor onze gezondheid. En laat het nu net om deze reden zijn dat wij ramen plaatsen in de muren van woningen.

Het effect van een goed geïsoleerde woning

Omdat er eigenlijk een “opening” in de muren wordt geplaatst, zal dit altijd de temperatuur in de woning aanpassen. Dit kan de woning warmer of kouder doen worden. Als de ramen in jouw woning gericht zijn op het zuiden, dan zal jouw woning warmer worden. In de zomer kan het dan aanvoelen alsof jij je in een sauna bevindt. Aan de andere kant heb je hier in de winter weer een ander probleem bij. De warmte verlies je namelijk door de ramen. Daarom is een goede isolatie van groot belang. Hoe beter de isolatie van een woning, hoe minder de stookkosten en wie wil nu geen geld besparen op hun energierekening?

Welk type isolatieglas kennen wij voor ramen?

Isolatie was niet altijd een bekende term. Vroeger werd er namelijk alleen enkel glas gebruikt. Rond 1970 begon men met het zoeken naar andere opties om de kou in de wintermaanden buiten te houden. Het enkel glas dat vroeger gebruikt werd had namelijk een hele lage isolatiewaarde. En dat is alles behalve fijn, want in de wintermaanden moet er een voelbaar verschil zijn in temperatuur binnen- en buitenshuis. Nadat er over werd gegaan op dubbelglas, was de verandering voelbaar. Dubbelglas is zoals de naam al aangeeft een dubbele glaslaag, met daartussen een heel klein beetje ruimte. Dit wordt ook wel spouw genoemd. Als lucht in de spouw goed is verwarmd, kan de warme lucht niet de woning uit. Hierdoor heb je door gebruik van dit isolatieglas een veel betere isolatie dan met enkel glas.

Na het jaar 2000 werd er ook gebruik gemaakt van HR- glas. Het is vergelijkbaar met dubbel glas. HR is de afkorting die gegeven is aan het glas. De volledige naam is hoog rendement glas. De naam laat al weten dat we met dit type glas een hogere isolatiewaarde hebben dan met gewoon dubbel glas. Het verschil tussen HR- glas en dubbelglas is dat de spouw gevuld wordt met een gassoort. Ook kan het zo zijn dat er een laagje folie op de ramen, waardoor de warmte gereflecteerd wordt. Als beide methoden worden gebruikt dan spreken we niet over HR-glas, maar over HR ++ glas. De isolatie is dan twee keer beter dan gewoon dubbel isolatieglas.