DVD Select
Image default
Electronica en Computers

Wat u moet weten over kinderen en de gevolgen van buitensporig televisie gebruik

Tijdens schoolvakanties hebben veel kinderen meer ongestructureerde tijd. Maar al te vaak wordt die tijd gevuld met televisie kijken, online spelletjes spelen en films kijken in plaats van met spelactiviteiten met andere kinderen. Ouders moeten zich ervan bewust zijn dat buitensporig televisiekijken de mogelijkheden om deel te nemen aan de socialiserende en cognitieve ontwikkelingsaspecten van spel vermindert, terwijl kinderen worden blootgesteld aan een verscheidenheid van negatieve effecten die gepaard gaan met buitensporig en ongecontroleerd kijken.

De onderzoeksresultaten over het gebruik bij kinderen

Het National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) beschikt over een solide hoeveelheid bewijsmateriaal dat in de loop van de afgelopen drie decennia is verzameld en waaruit een aantal interessante landelijke trends met betrekking tot televisie naar voren komt. Uit één studie blijkt dat een doorsnee kind tegen de tijd dat het de lagere school verlaat, getuige zal zijn van 8000 moorden en 100.000 andere gewelddaden. Tegen het einde van de middelbare school zal het gemiddelde kind 12.000 uur op school hebben doorgebracht en 18.000 uur naar de televisie hebben gekeken. Vandaag de dag kijkt het gemiddelde kind in de basisschoolleeftijd 20 tot 30 uur per week televisie. En maar al te vaak kijkt het kind de televisie in zijn of haar slaapkamer, waar ouders niet in staat zijn de kijktijd of de inhoud van programma’s te controleren.

De ontwikkeling van uw kind kan tenkosten gaan

Onderzoek op het gebied van sociale wetenschappen en kinderontwikkeling wijst uit dat overmatig televisiekijken in de basisschoolleeftijd (gedefinieerd als meer dan 10 uur per week) een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling op het gebied van socialisatie, aandacht en taal. Beperkt televisiekijken (minder dan 10 uur per week) wordt in verband gebracht met hogere leesscores en pro-sociaal schoolgedrag. Kinderartsen bevelen aan dat kinderen onder de 2 jaar helemaal geen televisie kijken. En nieuw hersenonderzoek wijst uit dat de activiteitsniveaus van de hersenen en het lichaam tijdens het televisiekijken vertragen, wat zowel de gewichtsbeheersing als het leren beïnvloedt.

Neem ook uw eigen verantwoordelijkheid wanneer het moet

Televisie is echter niet de vijand. Zo zijn er TV’s zoals de oled65cx6la die de speciale kindermodes hebben waardoor uw kind beschermd is tegen overmatig gebruik. Daarnaast biedt het medium een breed scala aan opwindende mogelijkheden om te leren en waarden te verduidelijken. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders te weten wat hun kinderen zien en hen te helpen de inhoud te analyseren en te begrijpen door het filter van gezinswaarden. Discussies tussen ouders en kinderen over de inhoud van programma’s dragen er ook toe bij dat het leren interactief is. Passief kijken verbetert het begrip, het vasthouden en het langetermijngeheugen van nieuwe informatie niet.

  • Wanneer televisiekijken een geplande, gecontroleerde activiteit is, kunnen ouders het effectief gebruiken om kritisch denken te bevorderen en sociaal bewustzijn en probleemoplossende vaardigheden bij kinderen te ontwikkelen. Het kan ook dienen als een bron van vrije spelinspiratie door showthema’s uit te breiden naar kunst- en drama-activiteiten.

Het gevolg van geen verantwoordelijkheid nemen tegen over kinderen

Vijfenzeventig procent van de ouders stelt momenteel geen grenzen aan de tijd die hun kinderen aan televisiekijken besteden. De zomervakantie biedt een kans om dat te veranderen door de gezinsregels over televisiegebruik te heroverwegen. Ouders kunnen het ongeplande kijken tegengaan en de kijktijd beperken. Ze kunnen het kijken matigen door de inhoud te kennen en door vragen te stellen over waarden, gebeurtenissen en sociale kwesties. Door het plot, de fantasie en het format te bespreken, kunnen ouders helpen kritische denkvaardigheden te ontwikkelen. Daarna kunnen ouders de televisie uitzetten en speelactiviteiten met andere kinderen aanmoedigen.

https://www.ny400.nl/televisies/65-inch/lg-oled65cx6la/

Gerelateerde artikelen

Efficiƫnt logistiek verloop door transportmanagementsoftware

Lever uw telefoon ter reparatie in bij deze specialist in Den Haag

Deze telefoonwinkel in Nijmegen biedt u verschillende diensten