DVD Select
Image default
Dieren

Hoe verzorg je het gebit van je kat

Je huisdier is je kindje en ook je kindje moet wel eens naar de tandarts natuurlijk! Als je een kat hebt wil je niet dat het lieve beest last krijgt van zijn tandjes. Ik weet niet of je het al eens geprobeerd hebt, maar tanden trekken bij een kat is geen makkelijke opgave (al hebben we tegenwoordig natuurlijk gewoon verdoving).

 

Het gebikt van je kat onderhouden

Om de tanden en het tandvlees van uw kat uw leven lang gezond te houden, moet u zorgen voor een dagelijkse mondverzorgingsroutine voor uw katachtige vriend. Op deze manier raakt uw kat er al op jonge leeftijd aan gewend dat zijn mond wordt aangeraakt en zijn tanden worden gepoetst.

 

Het is de bedoeling dat het tandenpoetsen een gemakkelijk en stressvrij onderdeel wordt van de dagelijkse routine van uw kat. Wacht eerst tot uw kat ontspannen en rustig is en volg dan deze stappen:

 

  1. Laat je kat wennen aan het fenomeen dat je aan het mondje zit. Trek af en toe de lip omhoog en als je gaat poetsen natuurlijk ook.
  2. Verwacht niet dat je kat er op zit te wachten. Zeker in het begin niet!
  3. Blijf zelf rustig, das voor het beessie ook prettig. Niet stressen, ontspan. Je kunt niet van je kat verwachten dat ie de kalmte bewaart als je dat zelf niet eens kan.
  4. Als je kat eraan gewend is dat je aan zijn tanden komt, kun  je een borstel introduceren. Jawel! Een tandenborstel voor katten! Bestaat gewoon!
  5. Er zijn tandpasta’s voor poezen die naar kip of lever smaken! Zo kun je het ook brengen. Snacky tijd!
  6. Begin met korte poetsbeurten en train het beestje om eraan te wennen. Plaats de borstelharen in een hoek van 45 graden waar de tanden en het tandvlees elkaar raken, en gebruik een zacht ovaal patroon om drie tot vier tanden per keer te bereiken.
  7. Plaats de borstelharen in een hoek van 45 graden waar de tanden en het tandvlees elkaar raken, en gebruik een zacht ovaal patroon om drie tot vier tanden per keer te bereiken, waarbij u de borstelharen rond de tanden beweegt.
  8. Maak 10 korte ovale bewegingen voordat u de tandenborstel naar een andere plek in de mond brengt.
  9. Concentreer u op de buitenste boventanden, omdat daar het meest gekauwd wordt.

 

Heel veel succes met je kat of poes!

 

 

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/tanden-trekken-hond-kat/