DVD Select
Image default
Tuin en buitenleven

Snoeiseizoen weer begonnen

Het snoeiseizoen is weer begonnen. Dat betekent dat iedereen weer de handen uit de mouwen moet steken om de struiken, bomen en planten weer even bij te snoeien. Eigenlijk kun je deze snoeiperiode zien als een periode waarin je de struiken, bomen en planten even de winterjas uitdoet. Dit is belangrijk omdat deze anders te veel groeien. Dit zorgt er op de lange termijn voor dat er wildgroei ontstaat. Dit betekent dat een boom alle kanten om zal groeien en dat de struik of plant zijn vorm verliest. Door minimaal twee keer per jaar in de herfst en aan het begin van de zomer te snoeien zorg je ervoor dat deze struiken, bomen en planten netjes blijven. Het snoeien maakt het ook mogelijk om weer structuur toe te passen in deze struiken, bomen en planten. Daarbij komt dat het ook beter is voor de struik, boom of plant. Zo krijgt deze meer lucht en krijgen de bladeren nog voldoende licht. Als die niet gebeurd bestaat er de kans dat takken afsterven omdat deze onvoldoende licht of voedingsstoffen krijgen. Het is overigens wel belangrijk om goed te snoeien. Door takken schuin af te snijden zorg je ervoor dat de struik, boom of plant weer prima verder kan leven.

Waar ga je met al dat snoeiafval naartoe?

Vervolgens is de vraag waar je met al dat snoeiafval naar toegaat. Dit is eigenlijk heel eenvoudig. Een deel van het snoeiafval kan in de groene container. De rest moet naar het milieupark worden gebracht. Mocht het snoeiafval nogal veel zijn. Dan is het misschien verstandig om een groencontainer te huren. Door het huren van een groencontainer hoef je het groenafval niet naar het milieupark te brengen. Dit scheelt weer geld een aardig wat ritten richting het milieupark.

Van groenafval tot…?

Als het afval op het milieupark is aangekomen dan wordt het vervolgens verwerkt. Als eerste wordt het gesorteerd. Zo moeten de dikke takken uit de hopen met bladeren gehaald worden. Een groot deel van het hout gaat vervolgens naar biomassa centrales. In deze centrales wordt het hout verbrandt. Tijdens deze verbranding wordt de warmte die vrijkomt gebruikt om stroom mee op te wekken. De bladeren en ander groenafval wordt verwerkt tot compost. Het groenafval dat overblijft wordt verwerkt tot houtchips.

https://www.afvalcontainersvlk.nl/groenafval-container/