DVD Select
Image default
Winkelen

Halterstang testen: waarom dit nodig is en wat jij hiervoor moet weten

Halters en halterstangen zijn essentieel als je veilig, effectief en intensief wil gaan krachttrainen. Je wilt dat je materiaal stevig en van goede kwaliteit is zodat je je lichaam als het ware optimaal kan belasten, maar ook je voortgang gemakkelijker kan meten. Maar wat houdt halterstang testen precies in en wat moet je weten als je op zoek bent naar een geschikte halterstang?

Waarom halterstang testen?

Hoogwaardige halterstangen die geschikt zijn voor commercieel gebruik (in sportscholen, etc.) hebben altijd een technische test ondergaan. In de meeste gevallen wordt de stijfheid van deze stangen getest door middel van het draaien van de stang, het meten van de diameter en het doorvoeren van stress-tests. Ook de coating of het laagje dat aan de stang is toegevoegd, moet aan bepaalde vereisten voldoen. Op deze manier kun je voor jezelf controleren of de halterstang die je aanschaft geschikt is voor commerciƫle toepassing.

 

Hoe halterstang testen verloopt

Het testen van halterstangen is gebaseerd op internationale normen. Die laten zien aan welke eisen een halterstang moet voldoen. Dit geschiedt door het meten van verschillende aspecten van de stang, zoals de diameter, het materiaal, de stijfheid en de loodlijn. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid spanning en kracht die toekomt aan de verschillende middelpuntvliedende processen die de stang biedt. Ten slotte zal er ook worden bepaald of de coating van de halterstang bedoeld is om slijtage tegen te gaan.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een geschikte halterstang?

Het kiezen van de juiste halterstang voor jouw behoeften is erg belangrijk. Je wilt dat je stang de geschikte stijfheid heeft, de juiste diameter en ook een geschikte coating heeft. Ook wil je dat je stang geschikt is voor intensief gebruik. Een goede test van de halterstang zou moeten aantonen dat de stang stevig en stijf is, niet te licht of te zwaar is, geen afwijkingen heeft, geen extra onderdelen heeft en daarnaast ook geen krassen heeft. Als je alle bovengenoemde punten goed test, kun je er zeker van zijn dat je halterstang van goede kwaliteit is.

Test je halterstang voordat je aan je training begint

Hoewel veel sportscholen en fitnesscentra over goede halterstangen beschikken, is het aan te raden om van tevoren altijd een test uit te voeren om ervoor te zorgen dat je halterstang van goede kwaliteit is. Om die reden is het belangrijk om halterstang testen serieus te nemen en er rekening mee te houden bij het aanschaffen van een nieuwe stang. Als je dat doet, kun je meteen met een gerust hart je krachttraining aanvangen.

Conclusie

Halterstang testen is belangrijk wanneer je op zoek bent naar een halterstang die veilig en intensief gebruikt kan worden. Dit testen gebeurt aan de hand van internationale normen. Bij het kiezen van de juiste halterstang is het bepalen van de stijfheid, de diameter en de coating van de stang essentieel. Daarnaast is het ook belangrijk om de halterstang goed te testen voordat je met je krachttraining begint.

.