DVD Select
Image default
Internet marketing

Een ongelooflijk verhaal (met een happy end)

22 immutable laws of marketing

In zijn boek “Checklist. Hoe domme fouten met fatale gevolgen te vermijden “, citeert chirurg Atul Gawande angstaanjagende statistieken:

  • Als gevolg van operationele complicaties over de hele wereld raken minstens 7 miljoen mensen per jaar gehandicapt en sterven er 1 miljoen patiënten. Ongeveer evenveel mensen worden afgevoerd door malaria en tuberculose. Tegelijkertijd tonen onderzoeken aan dat tot de helft van de chirurgische complicaties kunnen worden vermeden omdat ze worden veroorzaakt door onoplettendheid, vergeetachtigheid, inconsistentie in de handelingen van medisch personeel, dat wil zeggen door wat gewoonlijk een menselijke factor wordt genoemd.

Gelukkig kunnen mensen opmerkelijk goed en efficiënt werken en kunnen er wonderen gebeuren.

Atul Gawande vertelt een verbazingwekkend verhaal (wat je beter niet kunt voorlezen aan bijzonder beïnvloedbare mensen):

Enige tijd geleden werd er in de Annals of Thoracic Surgery een geval beschreven in het droge proza ​​van een medisch artikel. Het was een echte nachtmerrie in een klein Oostenrijks stadje in de Alpen. De vader, moeder en driejarige dochter gingen naar het bos. Even verloren ze haar uit het oog, en dat was genoeg om door het ijs van een kleine vijver te vallen. Wanhopige ouders renden achter hun dochter aan, maar ze slaagden erin haar pas na een half uur zoeken onderaan te vinden. Ze tilden het meisje naar de oppervlakte, sleepten haar aan land en begonnen de instructies op te volgen voor het herstel van de hart- en ademhalingsactiviteit, die het noodteam via de mobiele telefoon aan hen had doorgegeven.

De reddingswerkers arriveerden acht minuten na de oproep en probeerden de toestand van het meisje te beoordelen. Ze reageerde nergens op. Ze had geen bloeddruk, geen pols, geen tekenen van ademhaling. De lichaamstemperatuur was slechts 18,9 ° C. De pupillen van het kind waren verwijd en reageerden niet op licht, wat erop duidde dat de hersenactiviteit was gestopt. Het meisje stierf.

De doktoren gingen ondanks alles door met reanimeren. Het patiëntje is per helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht en daar meteen in de operatiekamer geplaatst. Een van de doktoren, precies op de brancard, bleef het meisje een indirecte hartmassage geven. Het chirurgische team heeft het kind onverwijld aangesloten op een beademingsapparaat en een kunsthart. Om dit te doen, moest de chirurg een incisie maken in de huid in de lies van het rechterbeen van het meisje en een van de omvangrijke siliconenbuizen in de dijbeenslagader inbrengen om bloed te verzamelen, en de tweede buis in de dijader om bloed terug te voeren. De perfusionist zette de pomp aan en nadat de parameters van zuurstof, temperatuur en bloedstroom door het systeem waren ingesteld, werden de transparante buizen gevuld met rode vloeistof. Pas daarna werd de indirecte massage gestopt. Vanaf het moment dat het meisje werd afgeleverd tot het moment dat ze werd aangesloten op levensondersteunende apparaten, bleef ze anderhalf uur levenloos. Twee uur later steeg de lichaamstemperatuur van de baby met bijna 10 ° C en begon haar hart weer te kloppen. Het bleek het eerste orgaan van het kind te zijn dat weer tot leven werd gewekt.

Na zes uur bereikte de lichaamstemperatuur van het meisje een normale temperatuur. De beademingstoestellen besloten de baby los te koppelen van het kunstmatige hartapparaat en alleen het kunstmatige beademingsapparaat te laten zitten, maar de longen waren zwaar beschadigd door water uit de vijver en fijnstof, en de lucht die via de ademslang werd aangevoerd, kon het bloed niet bereiken. Daarom sloten de beademingsapparatuur de baby aan op een ander beademingssysteem dat bekend staat als het extracorporale membraanoxygenatiesysteem. Om dit te doen, moesten de chirurgen de borst van het meisje openen met een medische elektrische zaag en de slangen die naar en van dit draagbare apparaat leiden, rechtstreeks in de aorta en het kloppende hart inbrengen. De dijbeenvaten werden gerepareerd en de liesincisie werd gehecht. Het chirurgische team bracht het kind naar de intensive care. De borst van het meisje bleef open. Het was bedekt met steriel plasticfolie. De hele dag en nacht waren de beademingsapparaten bezig de longen van de baby te bevrijden van water en deeltjes met behulp van een vezeloptische bronchoscoop. De volgende dag waren de longen van de kleine patiënt al hersteld zodat het meisje op een beademingsapparaat kon worden aangesloten, waarvoor ze weer naar de operatiekamer moest worden vervoerd om de slangen los te koppelen, alle lekke banden te verwijderen en de borstkas te sluiten.

In de loop van de volgende dagen werd het functioneren van alle organen van het meisje hersteld: de lever, de nieren, de darmen. Met andere woorden, alles behalve de hersenen. De tomografie toonde aan dat hij gezwollen was. Dit duidde op een diffuse laesie, maar er werden geen dode zones gevonden. De beademingstoestellen gingen verder naar een ander stadium – ze boorden een gat in de schedel van het meisje, staken er een sensor doorheen, lieten intracraniale druk zien en begonnen het op een bepaald niveau te houden met behulp van infusies. Meer dan een week lag het meisje in coma, en begon toen geleidelijk tot bezinning te komen.

Aanvankelijk begonnen haar pupillen op licht te reageren. Daarna werd de spontane ademhaling hersteld. En op een dag werd het kind wakker. Twee weken na het ongeval werd ze naar huis ontslagen. Haar rechterbeen en linkerarm bleven gedeeltelijk verlamd. De toespraak was traag en slecht gearticuleerd, maar de intensieve poliklinische behandeling werkte. Op de leeftijd van vijf waren alle functies van het lichaam van het meisje volledig hersteld. Fysieke en neurologische onderzoeken lieten de norm zien. Ze was weer net als alle andere kinderen.

Opvallend aan haar herstel is niet dat de persoon na twee uur weer tot leven werd gewekt in een toestand die eerder als dood werd ervaren, maar dat een groep mensen in een gewoon ziekenhuis zo’n ongelooflijk moeilijke taak kon uitvoeren.

…..meer info kunt u hier vinden «Road to 100k Instagram Followers»!

instagram social media marketing

https://marketingbook.shop/

Gerelateerde artikelen

Ontdek de voordelen van deze bol.com tool

Maak de juiste keuze en maak geen fout: een responsive website of een mobiele app?